Мектеп асханасында тыйым салынған тағамдар тізімі нақты санитарлық ережелер мен талаптарға байланысты өзгеруі мүмкін.
2022 жылғы 17 ақпандағы № ҚР ДСМ-16 «Қоғамдық тамақтану объектілеріне қойылатын санитарлық-эпидемиологиилық талаптар» санитарлық ережелеріне сәйкес мектеп асханаларында келесі тағамдарды дайындауға және сатуға тыйым салынады:
- айран, сүзбе, қымыз;
- ет немесе басқа дақылдармен толтырылған құймақтар;
- флотский стилиндерги макароны тахамдары;
- зельц, форшмак, салқын ет желе, паштеттер;
- креммен дайындалхан кондитерлик өнімдер;
- морс, квас;
- майға қуырылған тағамдар;
- жұмсақ пісірілген жұмыртқа, көз жұмыртқа;
- күрделі (төрттен көп компоненті бар) салаттар, қаймақпен немесе майонезбен дәмделген салаттар;
- окрошка;
- саңырауқұлақтар;
- үй жағдайында дайындалған азық-түлік өнімдері;
- тез дайындалатын құрғақ концентрат негізінде дайындалған бірінші және екінші тағамдар;
- газдалған сусындар, емдік және емдік-ас минералды сулар, тәтті спиртсіз сусындар, спиртсіз энергетикалық (тонустық) сусындар;
- фаст-фуд өнімдері;
- ащы тұздықтар, кетчуптар, өткір дәмдеуіштер (бұрыш, шомыр, қыша).
Сондай-ақ пастерленбеген сүт, сүзбе және қаймақты термиялық өңдеусіз қолдануға рұқсат етілмейді.
Тыйым салынған тағамдар тізімі басқа аймақтарда және халықтың санитарлық-эпидемиологиилық саулығы саласындағы басқа нормативтік актілерге байланысты өзгеруі мүмкін.
